Kinderopvang bij u thuis


Opvang kan ook met een gastouder bij u thuis (nanny). Veel ouders vinden dit ideaal. Uw kind blijft in zijn vertrouwde omgeving en u heeft geen drukte aan het begin of einde van een lange werkdag.


Kosten


Wanneer u drie of meer kinderen laat opvangen is een gastouder aan huis meestal financieel aantrekkelijker dan andere vormen van opvang.
U betaalt de gastouder minstens het wettelijk minimumloon van € 14,51 per uur dat zij werkt. U betaalt daarnaast de kosten voor bemiddeling en begeleiding door het gastouderbureau.

Onze adviesprijs voor de gastouder is, afhankelijk van ervaring, een uurtarief tussen de € 23 en € 32. Dat is een vergoeding vergelijkbaar met het inkomen van een gastouder volgens de CAO-kinderopvang inclusief kosten voor verzekeringen en pensioen.

Wanneer u minder dan drie kinderen laat opvangen, is de uurprijs per kind hoger dan het maximum waarover u kinderopvangtoeslag krijgt. Dat maakt uw eigen bijdrage aan de opvang relatief hoog.


Gastouder delen? 


De gastouder mag bij u thuis ook zorgen voor de kinderen van buren en vrienden.


Regeling dienstverlening aan huis


Wanneer de gastouder bij u thuis werkt hebt u te maken met de Regeling dienstverlening aan huis. Die regeling geeft de gastouder enkele rechten. De Regeling is niet van toepassing als de gastouder een familielid is of wanneer zij ondernemer is. De belangrijkste rechten voor de gastouder zijn:

  1. De gastouder mag niet meer dan drie dagen per week bij u werken. Hebt u meer dagen opvang nodig, dan kiest u twee gastouders. U kunt ook iemand voor meer dagen inhuren, dan komt zij wel automatisch bij u in loondienst.
  2. U moet minstens het minimumloon betalen met vakantiegeld en vakantie-uren. Dit bedrag brengen onze gastouders minimaal in rekening. 
  3. Bij ziekte betaalt u zes weken door. U hebt dan geen opvang en u hebt daarom geen recht op kinderopvangtoeslag.
  4. In het contract met de gastouder staat een opzegtermijn van minimaal een maand. U mag alleen met een geldige reden opzeggen. Wanneer de gastouder langer dan twee jaar in dienst is geweest, betaalt u bij opzegging de wettelijke transitievergoeding. Die vergoeding is 1/6 maandsalaris per half dienstjaar.

 

Gastouder aan huis zoeken?


​Opa Bakkebaard helpt u ook met het selecteren van een gastouder aan huis. Vul het formulier in en wij nemen contact op.