Inkomsten van de gastouder

 

Eigen bedrijf

Als gastouder ontvangt u een bedrag per uur per kind dat u opvangt. U bent niet in loondienst maar u hebt uw eigen bedrijfje. Het bedrag dat u ontvangt is daarom bruto en u moet zelf de belasting betalen. Wij helpen u graag om de administratie en de belastingaangifte goed te regelen.

 

Adviesprijs

Als gastouder bepaalt u zelf hoeveel de ouders u betalen. De adviesprijs van Opa Bakkebaard is € 5,91 per kind per uur.
 

Werkt u bij de ouders thuis, dan valt u vaak onder de Regeling dienstverlening aan huis. U ontvangt minstens het minimumloon. Dat is voor 21 jaar en ouder, inclusief vakantiegeld en vakantiedagen € 14,51 per uur.
Onze adviesprijs is, afhankelijk van ervaring, een uurtarief tussen de € 13 en € 17,36. Dat is een vergoeding vergelijkbaar met het inkomen van een gastouder volgens de CAO-Kinderopvang inclusief kosten voor verzekeringen en pensioen. 
 

Geen verborgen kosten


Als gastouder betaalt u niets aan het gastouderbureau. Nooit. Ook de ouders hebben geen verborgen kosten. Zij betalen ons alleen per kind per uur voor de bemiddeling en begeleiding.
 
Ondernemer

Onder bepaalde voorwaarden kunt u belastingaangifte doen als ondernemer. Dit heeft als voordeel dat u minder belasting betaalt. U leest hier meer over op de website van de Belastingdienst.
De voorwaarden waaronder de Belastingdienst u ziet als ondernemer zijn in grote lijnen:
  1. U werkt minstens 1.225 uur per jaar.
  2. U investeert (u koopt bijvoorbeeld een traphekje).
  3. U treedt op als ondernemer, u zorgt voor naamsbekendheid en u werft klanten.
  4. U heeft liefst minimaal drie klanten.
  5. U houdt een administratie bij.
  6. U stuurt rekeningen met een rekeningnummer (die versturen wij voor u).
Verzekeringen

Een gastouder werkt als zelfstandige en is niet verzekerd tegen ziekte, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Onder bepaalde voorwaarden kunt u zich vrijwillig verzekeren bij het UWV tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid. U kunt zich ook verzekeren bij commerciële verzekeraars. Werkt u bij de kinderen thuis dan kunt u zich mogelijk ook verzekeren voor werkloosheid bij het UWV.
 
Gastouders die al minstens een jaar ondernemer zijn kunnen zich onderling verzekeren bij het Broodfonds, een goed, solidair, alternatief voor UWV of commerciële verzekeraars. 
 
Neem voor volledige informatie over verzekeringen contact op met een gespecialiseerde en onafhankelijke verzekeringsadviseur, bijvoorbeeld een lid van de Vereniging Onafhankelijke Financieel Planners
 
Verder heeft Opa Bakkebaard voor alle zekerheid een ongevallenverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. Tijdens de opvang zijn alle kinderen en gastouders verzekerd voor ongevallen, gastouders ook voor aansprakelijkheid.
 

Mocht het gebeuren dat een ouder niet op tijd betaalt, dan zorgen wij voor de herinneringen. Als het écht mis gaat kunt u ook rekenen op de steun van ons incassobureau.

Tot slot bestaat er de kleine kans dat er iets gebeurt met de woning waar u werkt en dat u daardoor tijdelijk geen opvang kunt bieden. Dit risico is af te dekken met een bedrijfsschade verzekering. 

 

Pensioen


​Als zelfstandige bouwt u geen pensioen op. U moet zelf sparen. Let bij het kopen van uw pensioen goed op dat u begrijpt wat u koopt en dat de kosten van de bemiddelaar en de pensioenmaatschappij niet te hoog zijn. 
Ook voor pensioen geldt dat u zich het beste kunt laten voorlichten door een onafhankelijk financieel adviseur, bijvoorbeeld een lid van de Vereniging Onafhankelijke Financieel Planners. Bekijk ook eens het advies van de vakbond